Drottningtorget

Tidig kväll, december 1981, hållplatsläge för linje 8 på Drottningtorgets omstigningsplats, riktning mot Orrholmen. Fuktig kyla driver in från ett öppet Vänerhav och pälsklädda damer väntar disciplinerat på att få kliva in i den relativa värmen i en av Karlstad lokaltrafiks Scania CR 111 M. Tio personer i kö och bussen har 36 sitt- och 43 ståplatser. Det är gott om plats.

Till vänster, snett ovanför kön, skymtar neonskylten för kafé Royal. Där inne är det varmt och man kan beställa choklad med en ordentlig klick grädde. Har damerna varit där? Kanske, eller på andra sidan gatan, där det skymtar en skylt för Nordiska Päls? De har ju päls på sig. Vem vet.

Det är en kort resa från Drottningtorget till ändhållplatsen som ligger under jord i Orrholmsgaraget. Så modernt och väderskyddat bor man i Karlstads första miljonprogramshus och är det bara att ta hissen upp till lägenheten.

Det är tio personer i kön, två av dem tittar på mig. En av dem är ingen dam utan en herre i en täckjacka som varken är ljus eller mörk. Han är upplyst bakifrån och håret ser ut som en rysk ikongloria. Eller så är det ett riktigt helgon som ser på mig.

Jag är 16 år och fått min första lön. För den köper jag min första systemkamera, en Richo XR-2s med ett Rikenon 50 mm 1:1.7. Med den tar mina första bilder, på en frusen busskö, en tidig kväll i december 1981 och jag drömde om att bli fotograf.

Please follow and like us: