4, Kåtan och Mörkolandet

Vi flyttade till ett torp som låg i Nyeds landskommuns södra delar vilket utgjordes av Alsters socken. Flytten innebar även att vi passerade gränsen för det område som Gustaf Fröding hade kallat för Mörkolandet, ett namn han troligen hade lånat från ett par av sina barnflickor som i sin tur gissningsvis hade hittat på namnet för att skrämmas lite med Fröding som barn. Sant eller inte, området som Mörkolandet refererar till finns men heter egentligen Kåtan, ett namn som en tonåring Torbjörn kunde fantisera kring när han läste den ekonomiska kartan, vilket var långt innan han hade läst en bokstav av Fröding eller tagit del av ortnamnsforskning. Alla fantasier visade sig senare vara fel.(3)

Varför jag läste den ekonomiska kartan? Tja, vad skulle man annars roa sig med i Mörkolandet?

Huset som mina föräldrar hade köpt saknade vettigt avlopp, toalett och centralvärme. Men det kompenserades säkerligen av de romantiska drömmar som fick näring av torpets två rum, hall, kök och utedass med pissränna rakt ut på baksidan av vedskjulet.

Torpet var uppfört på en nord-sydligt orienterad grusås som inlandsisens smältvatten hade format när isen drog sig tillbaka. Den östra sidan av åsen hade skattats på en del grus och det hade bildats en grop. Vi kallade den delen av tomten logiskt nog för Gropa. Och det ska erkännas att jag hade visst nöje av att i min kamratkrets vara den som hade den alla kategorier största sandlådan, med ett varierat utbud av olika sandkvaliteter.

Fortfarande är sanden i Gropen en upplevelsereferensen för olika sandkvaliteter. Det finns riktigt vit fin sand som är alldeles utmärkt att bygga med, påminnande om det stendam som går att köpa för att fylla ut mellan stenplattor. Fast vitt då. Det var som att bygga sandslott av alabastersand och den höll fukten fantastiskt bra. Sedan fanns en gyllene variant, en något större fraktion, ungefär som kaksmulor, som var fullständigt värdelös. Det gick inte att bygga något alls med den.

Men de olika sandkvaliteterna var nog inget som mina föräldrar fäste någon större vikt vid. De såg antagligen allt med rosa glasögon och tänkte att här vill vi bo med två små barn. Att det skulle komma många vintrar med strömavbrott och oplogade vägar tänkte de nog inte på när de tillträdde sommaren 1965. Då var det fint väder.

———-

(3) SAOB ger två betydelser för ”kåta”, antingen ’liten oansenlig byggnad, koja’ eller ’mindre tältliknande byggnad’. Förklaringar som inte hade ett dugg med livsglädje att göra, vilket jag desperat försökte få det till.


Please follow and like us: