5, Nybonat linoliumgolv

Mina äldsta minnen är från centralsjukhuset i Karlstad och det är två minnesbilder. Jag var ett och ett halvt år och inlagd för observation. Så var det på 60-talet. Man var mer frikostig med inläggningar för observation. Vad man ville observera hos mig vet jag inte.

Jag är i en sjukhuskorridor. Min pappa sitter på huk och säger att han måste åka för att köpa potatis. Han sitter i ett motljus från ett fönster och det blänker i det bonade linoliumgolvet. Jag är avvaktande. Han har på sig en islandströja.

Jag är i ett lekrum där det är fullt med barn och jag söker upp en sköterska och påkallar att jag har bajsat i blöjan. Hon sitter på en låg stol i barnstorlek vid ett lika lågt bord. Jag har på mig ett par skotskrutiga hängselbyxor.

När det gäller besöket jag fick av min pappa på sjukhuset fråga jag honom något år innan han dog om det stämde, utan att ge honom detaljer. Han bekräftade huvuddragen. Den andra minnes bilden har jag inget sätt att undersöka om den stämmer, men det är sant att jag hade sådana byxor.

Please follow and like us: