”Gör om det till krematorium…”

Söker man exempel på besinningslöst hat gentemot politiska motståndare eller invandrare och ett straffrättslig syn som får gammeltestamentliga ståndpunkter att framstå som humana, då kan man lyfta på brunnslocket till någon av de större SD-vänliga Facebookgrupperna. Tonen är betydligt råare där, än vad som är till och med möjligt att uppbringa bland de mest uttalade nazist-grupperna. ”Gör om det till ett krematorium” är en kommentar med anledning av att Region Skåne har en vårdinrättning under namnet ”Flyktinghälsan”. Detta dessutom skrivet av någon som inte ens verkar bry sig om att dölja sin identitet.

I veckan kom Expo med en granskning av slutna SD-vänliga Facebookgrupper, samt en öppen SD-vänlig grupp. Viktig är att påpeka att detta inte är några officiella SD-grupper även om det finns företrädare för partiet som är medlemmar i grupperna. Läs artikeln och jag har egentligen inget att tillägga, mer än att du även själv bör gå in och titta på vad som skrivs.

Enklast och smärtfriast är att besöka gruppen Sverigedemokraterna och Jimmie Åkessons trogna vänner eftersom den är helt öppen och man inte behöver smutsa ner sig genom att ansöka om inträde. Notera i så fall beskrivningen av gruppen: att den ska vara ren och snygg och fri från rasism. Gruppreglerna är att det inte får förekomma hatiskt innehåll eller mobbning. ”Nedsättande kommentarer som saker som ras, religion kultur, sexuell läggning, kön eller identitet tolereras inte.” Den här ambitionen går det väl sisådär med.

Det som är riktigt frapperande är att jag inte har kunnat hitta det här besinningslösa och okontrollerade hatet, i någon av alla de nazistiska grupper jag har besökt på olika sociala plattformar. Där är tonen mer civiliserad och mindre yvig, men naturligtivs oerhört obehaglig ändå. Det är absolut ingen tvekan om att dagens uttalade nazisterna tycker att förintelsen var en bra idé och att Hitler var världens bästa kille, men det som skiljer SD-grupperna från de uttalade nazist-grupperna är förmågan till inre disciplin. Vad det gäller innehållet har jag svårt att hitta någon meningsfull skillnad att peka på.

Please follow and like us: