Den demonstrativa likgiltigheten

Konceptet är enkelt. Välj en bild av en avslappnad nazist eller någon i arméuniform från 30-talet, som bara chillar med en gigantisk öl av oktoberfestivalsdimensioner. Skriv sedan en text som visar hur lite du bryr dig om att bli kallad nazist, ex.
”Them: You racist, misogynistic white privileged Nazi POS!! What do you have to say for yourself?!?!
Me: … ”

Ovan är en autentisk text delad av en nazist i Värmland och som illustrerar en demonstrativ likgiltighet. Att bli kallad rasist, kvinnohatare och nazistisk skit är inget problem, utan besvaras med en axelryckning som bekräftar en nazistisk världsbild. It’s a walk in the park.

Bundesarchiv, Bild 146-1974-132-10A / CC-BY-SA 3.0

Bilden ovan föreställer Adolf Hitler, spankulerandes på en upptrampad stig i Bayern någon gång i början av 30-talet och som alltid ligger sådana bilder bara ett litet klick bort, i det här fallet Wikipedia. Lika långt bort, eller snarare nära, finns en Meme-värld, men man får ta ett litet steg åt sidan från den vanliga stigen.

Det är lätt att tro att Facebook, Instagram eller Twitter är de enda sociala medierna, men det finns en rysk motsvarighet till Facebook som går under namnet VK, vilket är en medieplattform som inte låter sig skrämmas av att nazism, rasism, kvinnohat etc. uttrycks i öppen dager. På VK trivs svenska nazister, vilka i godan ro och öppen dager koketterar med naziattribut och svastika-behäftade profilprodukter som kläder, muggar, väskor etc. Och så har vi en mängd Meme där och då gärna med en nazikoryfe som attribueras med något obehagligt, ex. ”Equality is a false God. Our race and our Gods are superior!” eller ”Some people ar nationalsocialists. Get over it!”

Hela den här världen av nazister som står för sin uppfattning verkar utöva en enorm dragningskraft på många bland det Sverigedemokratiska fotfolket. Varför skulle vi annars se ideliga skandaler på temat: Sverigedemokrat med fingrarna i den nazistiska syltburken? Skandaler som dessutom inte verkar påverka partiet för fem öre.

Bilder, Meme, webbshopar där du kan handla nazikitsch är ett klick bort. Det kan du välja bort. Det kan du inte göra med nynazister, nyssnazister eller nazister in spe, du står bredvid dem i kön på Coop eller ICA.

Please follow and like us: