Nazister i Deje

Hur kommer det sig att Sverigedemokraterna är som en sockerbit för uttalade nazistflugor? En tillfällighet? Knappast och det är ingen ny fråga utan en som ständigt återkommer

Expo har nyligen visat hur nazister vid det här valet försöker kuppa sig in på Sverigedemokratiska-mandat i Forshaga. För åtta år sedan hände i praktiken samma sak, men det var lite klent virke i den sverigedemokrat som då tog sig in i fullmäktige, eftersom hon hoppade av när det uppmärksammades massmedialt att hon sjöng i ett vikingarockband med tönt-tydlig nationalism. Länsordförande för Sverigedemokraterna, Runar Filper, såg då inget problem när Värmlands Folkblad läste några textrader för honom ur Vikingarockbandet Heidruns låt ”Sverige” för honom: ”Sitter och begrundar, hur det en gång var/ När Sverige var ett land, vad är det nu som finns kvar/ Svensken tog till värjan, när hotet knacka på/ Systrar och bröder låt vår handling bli som då” Runar konstaterar med en axelryckning att ”texten är ju symbolisk”.

Jo, det kan man naturligtvis säga – om alla texter. Texter är symboler för något annat och det är just detta något – nazism/fascism/rasism – som är dåligt, men det gled Runar förbi för åtta år sedan och så har det fortsatt i detta parti.

Sverigedemokraterna har aldrig haft något problem med nazister eller fascister, så vida de inte blir offentligt påkomna med fingrarna för djupt ner i den nationalistiska syltburken. Då händer det att ett medlemsutskott blir triggat och viftar med en nolltolerans, vars egentliga innebörd är: ”Vi tolererar inte att du blir offentliga sammanhang blir påkommen med din nazism.”

Men det är inte Sverigedemokraternas fascistiska rötter som är problemet, vilket man ibland kan tro av diskussionen. Det är meningslöst att lyfta dem, eftersom ingen ideologisk eller religiös inriktning går fria från historisk skuld, i den meningen att företrädare genom tiderna har begått eller hyllat ohyggligt hemska handlingar. Problemet är att Sverigedemokraternas politik idag är rasistisk och fascistisk. Uttrycket ”nazister i kostym” sammanfattar detta. De rasistiska skeletten lever och frodas i partiets ideologi och praktik nu idag.

Det är dåligt med nazister var de än befinner sig. I det här fallet handlar det om Forshaga kommun och då är det upp till oss som bor här att jobba med antirasism och antinazism på alla upptänkliga sätt; och ingen kommer att göra det åt oss och det kommer inte försvinna av sig själv.

Please follow and like us: