Burken är hela nöjet

Obs! Läs inte före kl 12:00. Obs!

Hur liten kan en räka vara och ändå kallas för räka och inte bara förorening? Frågan ställdes på sin spets i dagens tillsätt-bara-varmt-vatten-rätt då jag hittade knappt ett dussin små rackare i storlek som ringblommefrön; och jag kan inte låta bli att fundera på om det inte är en annan art än vad som brukligt återfinns på tallriken och hur har de lyckats skala dessa oansenliga skaldjur? Kanske något som hittats i en närbeläget krondike.

Om räkorna är obetydliga har leverantören av matsätten betydligt större historiska anspråk genom att stoltserar med epitetet ”The Original Cup Noodles”. Alla andra är alltså kopior enligt detta. Må så vara. Stora anspråk har även bilden på förpackningen, jämfört med innehållet vill det säga, som inte lyckas leva upp till det färgrika löftet, eller för all del, att nudlarna inte når lika högt upp i muggen när den stipulerade mängden vatten är tillsatt. Jag erfar en känsla av att titta djupt ned i en handgrävd och sinande brunn en stekhet julidag. Jämförelsen med en brunn är kanske inte så tokig eftersom jag antar att det i en sådan simmar runt små kräftdjur. Det är nog sådana i burken.

Som alltid är bilden komplex. Oansenligheten är för övrigt även det ett påtaglig drag. Grönsakshacket ligger i storleksordningen 2 x 2 mm förutom majskornen som är lite knepiga att göra mindre utan att det bara bli slamsor kvar. Ett alternativ hade naturligtvis varit att plocka majskornen från babymajs. Värt att tänka på.

Lite extra fundersam blir jag kring färgen på buljongen som påminner om en avslagen mörk öl, med salt smak. Burken i sig är också annorlunda genom att vara gjord av cellplast, fast av papper, vilket ger en mjukt krocksäker känsla. Rent krasst är burken i sig den största behållningen från palindrom-märket Nissin.

Allt kostar 18:95 kr och precis som igår åt jag två. Ingen människa i normal skala kan överleva på endast en burk, men prisvärt är det eftersom jag aldrig tidigare har sett så små räkor.

(Rent tekniskt åt jag detta den 8 september, men formellt ska det anses ha skett den 11 september. Jag är på konferens idag och smörjer kråset med annat och avstår från att hala fram ”The Original Cup Noodles” under lunchen.)

Please follow and like us: