Karlstad – en stad för alla

Så står jag där, mitt bland SDs supportrar på Västra Torggatan vid Soltorget och ser mig omkring. Det är mest tysta män, uppenbarligen ovana vid politiska möten. Hur gör man sånt här, verkar de vilja fråga. De står tätt och bildar en mur runt den yta där ledaren snart ska äntra och en ljusskylt annonserar att snart kommer han. Stämningen är dämpad. Någon börjar klinka på en gitarr och ber om ursäkt för teknikstrul sedan börjar denne någon att sjunga ”Somliga går med trasiga skor” till gitarrackompanjemang. Det känns totalt malplacerat. ”Säg vad beror det på?” En äldre herre håller upp en skylt som annonserar ”Fri tandvård för svenskar, inte för illegala invandrare.” Det är Alternativ för Sverige som är där och gör reklam för sitt möte nästkommande vecka. Var ska sleven vara om inte i grytan? tänker jag.

Jag lämnar SDs möte och går till Stora Torget där det hålls en manifestation för mångfald och mot rasism. Det är större yta på Stora Torget och folk står inte lika packat. Det är inte så mycket folk det kunde vara. Flera partier backade ur arrangemanget och jag har inte fått riktigt klart för mig varför, men jag antar att de hellre avstår från att associeras med något vänsterut än att protestera mot nazister i kostym. Det är osnyggt.

Tillbaka vid Soltorget, men på Drottninggatan, tränger jag mig in bland de tysta männen. Jimmie slänger ut lösryckta citat från Stefan Löfven och säger att han håller med. Det blir konstigt men ingen reagerar. Jag ser mig återigen omkring och lägger märke till att alla knappast kan vara Jimmies följare. Många nyfikna här, tänker jag. Ovanför Jimmie har kommunen hängt en regnbågsbanderoll med texten ”Karlstad en stad för alla”. Nästa helg är det Pride. Håller du med om att Karlstad är en stad för alla, Jimmie?

Please follow and like us: