Klubbmästerskap

Vallargärdet en mil norr om Karlstad, tillhörigt Nyeds landskommun fram till årsskiftet 70-71, sedan Karlstad.

Det var ingen rekordvinter, 83-84, men gott om snö så Ulvby IFs klubbmästerskap kunde hållas utan problem den 23 februari. Alla klasser var välkomna kl 18:30 vid elljusbanan. Lika bra att man samlades där eftersom det mörknade redan vid femtiden på eftermiddagen. Lätt annars att åka vilse i mörkret.

Den 23 februari -84 var en torsdag och på torsdagar kom bokbussen till Mossbergs handel 17:00, så det gick att både låna böcker och gå på klubbmästerskapet. Aktiviteter och samhällsservice samordnades på Logen Linneas anslagstavla som var uppställd vid parkeringen till Mossbergs. Affären syns inte i bild och lokalt sa man aldrig annat än ”Mossbergs” så det måste ha varit någon utomsocknes kommunal tjänsteman som författat anslaget. Det är lite uppstyltat men inte så mycket mer än så. Bra med bokbuss.

Granne med Mossbergs fanns postkontoret med full postservice, men man behövde ringa dagen innan om man skulle ta ut mer än 1000 kronor från PK-bankboken. Och man behövde aldrig legitimera sig.

Bakom anslagstavlan till höger ligger Alsterskolan uppförd under första halvan av 60-talet, men inte de delar som syns på bild. De var en utbyggnad i mitten av 70-talet varvid skolan fick en funktionell sal för textilslöjd, skolsköterskemottagning och kollegierum. Befolkningen växte i takt med urbanisering och att 40-talisterna fick barn.

Vallargärdet var typiskt för sin tid. Ungefär samtidigt som skolan byggdes köpte landskommunen in ett markområde för att omvandla det till egnahemstomter, gatubelysning uppfördes och lyste upp ett enplans nybyggarsamhälle, mexitegel för de modiga, rött tegel med omväxlande lockpanel för de mindre modiga.

Belysningsarmaturen på bilden är i sig intressant. Modellen är ett eko från ASEAs armatur nr. 3979 som lyste upp Stockholmsutställningen 1930. På bilden syns den massproducerade varianten med aluminiumskärm och plastkupa som gick under namnet ”byhatt”. Kanske att det är en ordlek med franskans ”bahytt”, en damhatt från början av 1800-talet. Orden, armatur och hatt påminner med lite god vilja om varandra.

På bilden är byhatten monterad på en galvaniserad stålstolpe. Så var det inte vid elljusbanan som lyste upp Ulvsby IFs klubbmästerskap i skidor. Där var det billigare trästolpar med endast en påskruvad arm av galvaniserat stål som fick bära upp armaturen.

Varför tog jag bilden? Jag hade läst att Christer Strömholm, han som fotograferade transsexuella i Paris under 50-talet och sedan startade en fotoskola, hade sagt att man alltid skulle försäkra sig om bilden. Så jag försäkrade mig om bilden, en småsur februaridag 1984.

Please follow and like us: