1, Winston Churchills begravning

Jag föddes den 30 januari 1965, på samma dag som Winston Churchill begravdes, 33 år efter att Hitler blev rikskansler. Händelserna har inget med varandra att göra, men det hjälper mig att komma ihåg när jag är född. Eller så är det tvärt om.

Det händer att jag blir stående i pentryt på arbetet. Då ser jag det hus jag föddes i. Naturligtvis inte helt sant. Jag levererades enligt den tidens ordning på Karlstads BB, åtta minuter över åtta, och fick åka hem till Södra kyrkogatan i famnen på min mamma i en Volvodroska av modellen sugga. Det sistnämnda känns hur symboliskt som helst. Hoppas att det är sant. (1)

Min mamma var då 24 år fyllda, gift och hemmafru med två barn. Min pappa arbetade som svetsare på KMW, Karlstads mekaniska verkstad, det stora industriföretaget i residensstaden. Företaget finns kvar, men nu är det sålt till Finland och heter Valmet och från att ha haft en personalstyrka på 1200 för 70 år sedan är det knappt hälften så många som jobbar där idag.

Idag, 57 år senare, arbetar jag som ombudsman för Lärarförbundet och vårt kontors pentry vetter åt innergården som ger fri sikt åt det hus jag föddes i, vilket är kvarterets ena hus från förra sekelskiftet. Resten är daterat till 1980- eller 90-tal i olika etapper.

Straxt norr om mitt födelsehus låg en gång Södra skolan. Där gick jag på Komvux och detta är kanske den enda vettiga cirkeln i livet som jag kan rita. Det mesta har på ett eller annat sätt handlat om skola: antingen har jag gått i en, funderat på att söka till en, arbetat på en eller haft ett arbete som varit relaterat till skola som verksamhet.

———-

(1) Nu visar det sig att jag minns fel. Jag och min mamma hämtades av min pappa i en VW typ 1. Jaha.

Please follow and like us: