Sverige är fullt!

Historien är enkel: en lokal sosse i Forshaga skriver en debattartikel på temat att inte hela Sverige är ett utsatt område och använder Forshaga som exempel på icke-utsatthet enligt polisens definition. En sverigedemokrat från Malmö svarar att Forshagapolitikern har fel och uppmanar honom att åka till Malmö. SD-logiken är att Forshaga är utsatt eftersom Malmö är utsatt. Tja… hmm…

Bakgrunden till den första artikeln var Jimmie Åkessons påstående i Aktuellt den 28 januari om att hela Sverige skulle vara ett utsatt område. I samma inslag hävdar Åkesson även att Sverige är fullt och det är ett skäl till att inte ta emot 5000 kvotflyktingar. Sverige är fullt?

Om vi bortser från den logisk frivolten som sverigedemokraten levererar, har båda rätt givet deras egna premisser. Sossen utgår från polisens definitioner medan sverigedemokraten utgår från lilla fascisthandbokens grundläggande definitioner på ett folks utsatthet, för att skapa en hotbild som kan kopplas till en definierad grupp, alltså invandrare. Och det är ju gammalt rasistisk skåpmat som då serveras.

De enda förklaringarna som sverigedemokraten levererar är att allt är sossarnas och invandrarnas fel. Han skriver: ”Malmö ligger i framkant i den bemärkelsen att vi var först med att ta emot ett övermäktigt antal invandrare.” Som åtgärder listar han nödvändiga åtgärder och avslutar med nödvändigheten att ”dessutom tydligt redogöra för massinvandringens konsekvenser och kräva ett invandringsstopp till Malmö.” Detta sagt som reaktion på påstående om att Forshaga inte är ett utsatt område.

Att hela Sverige skulle vara ett utsatt område tillbakavisas enkelt genom att peka på ett område i Sverige som inte är utsatt. Det gjorde den lokala sossen genom att hävda: ”Titta! Forshaga är inte utsatt.” Därmed är Jimmie Åkessons påstående från Aktuellt tillbakavisat. Men logik och sanning är inget som framgår inget som imponerar på SD, men SDs oppositionsråd i Malmö var egentligen inte intresserad av att gå i polemik kring Forshagas eventuella utsatthet. Han ville bara säga att allt är invandrarnas fel.

Jag är inte speciellt förtjust i uttrycket ”särskilt utsatta områden”. Det är mer passande att kalla dem för områden av extrem ojämlikhet i Sverige och börja jobba för att göra hela landet mer jämlikt. Jämlikhet är det effektivaste sättet att stoppa kriminaliteten. Tar vi fasta på områden som representerar extrem ojämlikhet får vi även med Östermalm i Stockholm, där det, vad jag kan förstå, är enda stället med en identifierad dynamitard.

Please follow and like us: