Mäster Palm

Så står han där på sin piedestal, mäster Palm, pionjär och agitator som texten under hans fötter förklarar. Men vad gör han här, i Vingåker framför järnvägsstation? Jag har ett bestämt minne av att statyn finns utanför LO-borgen vid Norra Bantorget i Stockholm men att statyn där är större. Och jo, där står han också. Det går att lista ut genom google Maps, trots att google har blurat hans ansikte. Ingen håller mössan så omisskänneligt i hand som mäster Palm, att jag till och med kan identifiera honom bakifrån, som jag gör på bilden från Helsingborg. 

Stockholm och Helsingborg känns begripligt eftersom han bodde där periodvis, men Vingåker? På baksidan av piedestalen finns en förklaring att statyn restes och skänktes av konfektionsindustrin och avdelning 60:s medlemmar vid avdelningens 50 års jubileum 1956. Jaha, är det därför. Så kunde man tydligen högtidlighålla årsdagar vid den tiden. Sällan att det sker i dag. Men avdelning 60 verkar inte ha varit så stadd i kassan att de kunde kosta på sig en fullstor staty. Den i Vingåker är mer i trädgårdstomtestorleken. 

Det finns dock en ännu mindre variant om knappa 20 cm och Bukowskis krängde en sådan för 1500 spänn ett dryga halvdussin år sedan. Statyett kallas en sådan där liten rackare förresten. 

Det jag främst fäster mig vid är tre saker: den underdåniga kroppshållningen, en kropp som är lika stabbig som Homer Simpson och att han har ett plustecken alldeles ovanför gylfen. Går jag riktigt nära ser jag att tecknet smalnar av mot centrum vilket gör att det liknar ett malteserkors. Men det betyder nog inget.

Please follow and like us: